تاریخچه جوشکاری

تاریخچه جوشکاری به عصر برنز باز می گردد، زمانی که انسان فلز را گرم می کرد. فلزاتی که قرار بود جوش داده شوند تا حد قرمز شدن و خمیری شدن گرم می شدند سپس دو قطعه فلز چکشکاری می شدند تا پس از سرد شدن به هم متصل شوند. تا قبل از انقلاب صنعتی تکنیک های جوشکاری الکتریکی اختراع نشد. در جنگ جهانی دوم فعالیت های جوشکاری به دلیل افزایش تقاضا برای تسلیحات جوش داده شده افزایش یافت. هر چه کشور می توانست تسلیحات بیشتری تولید کند، شانس پیروزی در جنگ بیشتر می شد. در نتیجه، از دهه 1950 تا 1960، بخش جوش شاهد پیشرفت های درخشانی بود. تکنیک های جوشکاری پیشرفته مانند جوشکاری اصطکاکی، جوشکاری الکترو سرباره، جوشکاری با پرتو الکترونی و جوشکاری لیزری معرفی شدند.

رویدادهای مهم و تاثیرگذار

1836:  شیمیدان بریتانیایی، ادموند دیوی، جوشکاری استیلن را کشف کرد.

1881:  مهندس روسی، نیکولای برنادوس، فرآیند جوشکاری قوس الکتریکی سنتی را مدرن کرد.

1890:  C.L Coffin ثبت اختراع ایالات متحده را برای یک روش جوشکاری به نام فرآیند جوشکاری الکترود فلزی دریافت کرد.

1919:  انجمن جوشکاری آمریکا (AWS) به عنوان یک سازمان غیرانتفاعی با حمایت از پیشرفت در کاربرد حرفه جوشکاری و حمایت از آن در سراسر جهان تأسیس شد.

جوشکاری از دید جامعه

بدون شک واژه جوشکاری را شنیده اید. جوشکاری همان کاری ست که جوشکاران برای ساخت در و پنجره فلزی و یا اتصال تیرآهن در ساختمان ها استفاده می کنند. این شناخت اغلب جامعه از جوشکاری ست. اما کاربرد جوشکاری از این فراتر است. جوشکاری بخشی از همه چیز در اطراف ما است؛ ساختمان‌ها، ماشین آلات، خودروها، جواهرات، پل‌ها و هر چیزی که شامل ذوب دو فلز باشد. لازم است که جامعه و مسئولین دید درست تر و کاملتری از جوشکاری داشته باشند چرا که کیفیت و استحکام مناسب در اتصالات جوشکاری شده ارتباط زیادی با سطح ایمنی سازه تولید شده دارد. علاوه بر این رعایت اصول فنی مناسب در جوشکاری تاثیر قابل توجهی در اقتصاد تولید و جلوگیری از دوباره کاری ها دارد. در سال های گذشته کشور و جامعه خسارت های سنگین و جبران ناپذیری بدلیل عدم شناخت از صنعت جوشکاری و اتصالات متحمل شده است. خسارت های ناشی از زلزله رودبار، زلزله بم و زلزله غرب کشور در سال1396 از نمونه های این مشکل بزرگ است. همچنین ارتباط بعضی انفجارها و خسارات سنگین در صنعت با ضعف در اتصالات جوش بر صاحب نظران پوشیده نیست. تصاویر مقابل عیوب مختلف در اتصالات جوشکاری شده در سازه های فلزی که در زلزله شهر سرپل ذهاب تخریب شده است را نشان می دهد.

جوشکاری و فرایندهای مرتبط

جوشکاری از روش های ایجاد اتصال دائم است. در جوشکاری از طریق اعمال حرارت و یا فشار در فلز منطقه جوش پیوستگی ایجاد می شود. در جوشکاری ممکن است از فلز پرکننده ، گازهای محافظ و یا فلاکس و پودرهای جوشکاری استفاده بشود. اما امروزه برای این کار روش ها و فرایندهای متعددی وجود دارد که انتخاب این فرایندها به عوامل مختلفی از قبیل جنس، ضخامت، حجم و ابعاد کار و… وابسته است. در شکل زیر انواع روش های جوشکاری و فرایندهای مرتبط با آن نشان داده شده است.

جوشکاری و فرایندهای مرتبط
  • جوشکاری – ایجاد اتصال دائم در منطقه جوش با اعمال حرارت ویا فشار است.

  • فرایندهای جوشکاری – حدود صد روش برای جوشکاری وجود دارد.

  • مواد پرکننده جوشکاری – مفتول فلزی روکش دار یا بدون روکش که در جوشکاری برای پرکردن درز اتصال استفاده می شود.

  • فرایندهای وابسته – روش هایی از قبیل برشکاری، پاشش حرارتی و… گه به عنوان روش های دیگر تولید همراه با جوشکاری پرکاربرد است.

اطلاعات جالب در مورد جوشکاری

شما می توانید در فضا نیز جوش دهید
در سال 1969، با موفقیت آزمایش شد که می توان جوشکاری را در محیط های کم فشار نیز انجام داد.

جوش سرد
جوشکاری فضایی به دلیل پدیده‌ای به نام «جوشکاری سرد» موفقیت‌آمیز بود. وقتی دو قطعه فلز با هم برخورد می‌کنند، به دلیل عدم وجود لایه‌ای از اکسیداسیون در فضا، فوراً به یکدیگر جوش می‌شوند.

اغلب کشورهای صنعتی به متخصصین جوشکاری نیاز دارند
برای مثال؛ بر اساس تحقیقات، انتظار می رود که ایالات متحده تا سال 2026 به 372664 متخصص جوشکاری نیاز داشته باشد.

جوشکاری یکی از پردرآمدترین مشاغل است
در کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه یک جوشکار حرفه ای می تواند بدون مدرک دانشگاهی درآمد قابل توجهی داشته باشد.