جوشکاری از دید جامعه.
بدون شک نام جوشکاری را شنیده اید. جوشکاری همان کاری ست که جوشکاران برای ساخت و در و پنجره فلزی و یا اتصال تیرآهن در ساختمان استفاده می کنند. این شناخت اغلب جامعه از جوشکاری ست. اما جوشکاری بسیار فراتر از اینهاست. لازم است که جامعه و مسئولین دید درست تر و کاملتری از جوشکاری داشته باشند چرا که کیفیت و استحکام مناسب در اتصالات جوشکاری شده ارتباط زیادی با سطح ایمنی سازه تولید شده دارد. علاوه بر این رعایت اصول فنی مناسب در جوشکاری تاثیر قابل توجهی در اقتصاد تولید و جلوگیری از دوباره کاری ها خواهد داشت. در سال های گذشته کشور و جامعه خسارت های سنگین و جبران ناپذیری بدلیل عدم شناخت از صنعت جوشکاری و اتصالات متحمل شده است. خسارت های ناشی از زلزله رودبار، زلزله بم و زلزله غرب کشور در سال1396 از نمونه های این مشکل بزرگ است. همچنین ارتباط بعضی انفجارها و خسارات سنگین در صنعت با ضعف در اتصالات جوش بر صاحب نظران پوشیده نیست. شکل زیر عیوب مختلف در اتصالات جوشکاری شده یک سازه فلزی که در زلزله شهر سرپل ذهاب تخریب شده است را نشان می دهد.
تعریف جوشکاری
جوشکاری از روش های ایجاد اتصال دائم است. در جوشکاری از طریق اعمال حرارت و یا فشار در فلز منطقه جوش پیوستگی ایجاد می شود. در جوشکاری ممکن است از فلز پرکننده ، گازهای محافظ و یا فلاکس و پودرهای جوشکاری استفاده بشود. اما امروزه برای این کار روش ها و فرایندهای متعددی وجود دارد که انتخاب این فرایندها به ع.امل مختلفی از قبیل جنس، ضخامت، حجم و ابعاد کار و… دارد. در شکل زیر انواع روش های جوشکاری و فرایندهای مرتبط با آن نشان داده شده است.
جوشکاری – ایجاد اتصال دائم در منطقه جوش با اعمال حرارت ویا فشار است.
فرایندهای جوشکاری – روش های متعدد و ریادی برای جوشکاری وجود دارد.
مواد پرکننده جوشکاری – مفتول فلزی روکش دار یا بدون روکش که در جوشکاری برای پرکردن درز اتصال استفاده می شود.
فرایندهای وابسته – روش هایی از قبیل برشکاری، پاشش حرارتی و… گه به عنوان روش های دیگر تولید همراه با جوشکاری پرکاربرد است.